Следващото изстрелване на Falcon 9 бе обявено за 8-ми януари

Компанията на Илън Мъск SpaceX официално публикува резултатите от разследването на аварията на ракетата Falcon 9, която се взриви на първи септември миналата година по време на тестовете на двигателя.


   Причината за взрива се оказа натрупването на течен кислород около обвивката на един от резервоарите, зареден с течен хелий под високо налягане. Кислородът е реагирал с материала, с който е подсилена конструкцията на резервоарите и е предизвикал възпламеняване. За това е помогнала и ниската температура във вътрешността на контейнера.

За предотвратяването на нови аварии SpaceX реши да използва течен хелий с малко по-висока температура и да се върне към предишната процедура за зареждане с хелий, която досега бе използвана над 700 пъти без каквито и да е проблеми. SpaceX съобщи още, че ще промени конструкцията на резервоарите с хелии по такъв начин, че да бъде изключена възможността за повтаряне на този негативен сценарий и изцяло да бъде повишена безопасността на ракетата.

Едновременно с това Мъск обяви, че първото след есенния взрив изстрелване, ще се състои на 8-ми януари тази година. Това ще стане от космодрума във Ванденберг, КалифорнияFalcon 9 трябва да изведе в орбита апаратурата за спътникова връзка Iridium NEXT.

NG - Компютри, лаптопи, сервиз, поддръжка, видеонаблюдение                                                                                          източник на новините: kaldata